Fruitteelt in het Hoge Noorden?

Het is zover: we zijn begonnen met de aanleg van onze appelboomgaard. De loonwerker heeft boomstroken gespit en gefreesd en maakte plantgaten. Daarna hebben we samen met hem en onze vakantiemedewerker Gijs boompalen neergezet. Eind oktober hebben Piet en ik 8 km draden gespannen tussen de palen. Daar hebben we 3700 bamboestokken aan gehangen, steunpilaartjes voor de boompjes. Een klein deel daarvan hebben we geplant.

Biologisch en schurft-resistent

We planten een productieboomgaard aan. Biologisch. Dat betekent niet dat we hoogstambomen, of oude rassen aanplanten. We kunnen daar geen inkomen uit halen (bewerkelijk snoeien, lastig af te zetten). We kiezen voor 2 rassen appelrassen (Santana met als bestuiver Natyra) die behoorlijk bestand zijn tegen schurft. Want ook biologische appels moeten er tegenwoordig onberispelijk uitzien.

‘Kleine’ boomgaard

Veel mensen reageren verbaasd op ons verhaal: kun je in Noord-Groningen fruit telen? Maar natuurlijk kan dat! Er zitten er al enkelen, onder wie Wirtjo Molema. Die maakt zelfs wijn. En niet te vergeten fruitteeltbedrijf Oudebosch in Niehove. Een grote boomgaard, van tientallen hectares. En in Loppersum had je vroeger de fruitteelt van Cor en Trineke Glas (jawel, familie!). Wij planten nu slechts anderhalve hectare appelbomen aan. Ze hebben een ‘dubbeldoel’: beschutting bieden voor onze biokippen en een extra pootje onder het bedrijf om levensvatbaar te kunnen zijn, nu we nog maar op krap 30 hectare boeren.

Vroeger veel fruit in Loppersum

Loppersum en omgeving kennen geen bedrijfsmatige boomgaarden. Maar dat er geen bomen zouden kunnen groeien? Vraag het maar eens aan de pomologen in de buurt. We hebben zelf oude kadasterkaarten via hisgis.nl uit 1832 bekeken. Daarop zie je dat het in en rond het dorp Loppersum bezaaid lag met boomgaarden. Alle groene perceeltjes zijn boomgaarden.  Later werd Loppersum bekend vanwege de fruitveiling Pomona en vooral de bessenteelt. Dit is allemaal weg!

Loppersum met boomgaarden

Elke boerderij zijn eigen boomgaard

Ook is te zien dat elke boerderij zijn eigen boomgaard had. Die gaarden lagen direct om de boerderij en waren klein: het fruit zal vooral, zoals gewoonlijk was, voor eigen gebruik zijn geweest. Ook konden koeien en schapen er in de zomer beschutting tegen de zon vinden. Het gekke is, dat onze Eikemaheert, als enige van al die boerderijen, geen boomgaard lijkt te hebben gehad. Al was er wel een ‘appelhof’ over de gracht tot vlak na de oorlog.

Eikemaheert zonder boomgaard

3.750 boompjes

Dat gemis compenseren we alsnog. Onze boomgaard komt rechts achter de boerderij. We hopen dat onze 3.750 laagstamboompjes veel CO2 gaan wegvangen. En dat we ze goed aan het groeien krijgen. En dat er mooie appels aan komen. En dat de markt voor appels niet totaal gaat inzakken, zoals vele fruittelers denken, reden waarom ze nu peren gaan aanplanten.