Topjes en dalen

Lieve mensen, soms weet ik niet of wat me bezighoudt wel geschikt is voor mijn blog. We zijn een bedrijf aan het opstarten en daarvan wil je soms niet alle details melden. Als klant wil je de sores van je boerin niet horen: je wilt gewoon mooie, eerlijke bloemen of een heerlijke kip en even genieten van de rust op de boerderij.

Achter de façade van onze mooie Groningse herenboerderij is het deze maanden wel eens wat sombertjes. Piet fluit nog veel, maar ik zit soms in zak en as. Schrijf een financieel plan en zie hoe die boerderij een bodemloze put is waar mijn spaarcentjes in verdwijnen. Werkte met Piet en Christian Kolk aan de landschappelijke inpassing van onze kippenuitloop annex boomgaard. Wat trouwens een prachtig plan heeft opgeleverd.

Maar het gepraat met Gemeente en Provincie heeft meer dan een half jaar geduurd. En toen pas konden we de benodigde vergunning aanvragen. Die is nu in behandeling. Er komen aanvullende vragen en verzoeken vanuit het bevoegd gezag. We hebben tal van dure adviseurs nodig om dat allemaal in goede banen te leiden. En zo is er ook onze mestproblematiek, offertes van energie- en telecombedrijven, asbestsanering enzovoorts. En de klaverzaadoogst, die toch weer is tegengevallen. Ik moet er nu maar niet aan denken dat ik nog jaren onder de bijstandsnorm ga verdienen.

20170215_160056_resizedGelukkig loop ik behalve thuis ook stage bij een fruitteler in Marknesse. Piet heeft het goed gezien: die fruitteelt is wel wat voor mij. Ik kan hele dagen snoeien zonder met mijn gedachten af te dwalen: ik ben totaal gericht op de goudreinetten en golden delicious en voel me er heerlijk, of het nu koud is of de zon schijnt. Jan Willem is heel erg rustig en vertelt me van alles. Nu ben ik degene die thuis oppert: “Piet, zullen we er ook nog een stuk peren bij gaan telen?”

Inmiddels zijn we achter de kippenschuur begonnen met wilgjes te planten, voor de uitloop. Als doende voel ik weer waarvoor we dit doen: een boerderij vormgeven waar we natuur en cultuur (lees landbouw) proberen te laten samenwerken. Het kost me op dit moment veel energie, vooral mentaal, maar het gaat vast heel bijzonder worden. Wij zijn in ontwikkeling, en dat gaat met ups en downs.

14 Comments

 1. De golden delicious (één boom) heeft het in mijn Beijumse volkstuintje afgelopen jaar best goed gedaan. Als straks jouw bomen groot zijn is de boerderij een goede opslagplaats voor de appels. En met de wilgen en de fruitbomen om de boerderij (zonder asbest) wordt het geheel m.i. zo ongeveer een landgoed. En dan nog is er klaverzaad en de Roem van Scheemda…….. veel plezier met plannen en stages!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 2. Jullie zijn moedig! Maar er plezier in hebben en erin geloven geeft veel voldoening , maar soms….. Ik begrijp het!
  Welke dagen ben je in Marknesse en waar? Je bent natuurlijk altijd welkom hier in Kraggenburg. Anders kom ik gewoon met een thermosfles langs de boomgaard in Marknesse. Ik wil je wel eens aan het snoeien zien.

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 3. Whaaa hebben we elkaar zomaar gezien gister. Ik had een andere agenda in mijn hoofd. Dus mijn plannetje om je te zien snoeien gaat niet door. Snoei jij maar lekker door vandaag en kom een keer langs als je hier 2 dagen achter elkaar bent, is rustiger.

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

 4. Wat heerlijk om al jouw blogs weer eens te lezen! Geniet ervan om jullie opbouw mee te maken.
  Zijn de twee Skal jaren nu al weer om en gaat het echte Biobedrijf al in werking?
  Die fruitbomen in de kippenuitloop lijkt me een heel goed idee. Heb tijdens een visite in ’t Zandt meegemaakt hoe een buizerd een kip stal, maar op ons geschreeuw het dier ook weer liet vallen. Het ga jullie goed daar. Ik ga achter mijn onkruid aan, wat meer therapeutisch voor mij is dan ik baas blijk over die groene weelde…! tante Trieneke.

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s