Verder met de bloemen

Inmiddels is het alweer oktober, is de Warmonderhofopleiding alweer in volle gang en is het nu ‘herfstvakantie’. Op de boerderij is nog niet al het werk klaar. Bovendien zijn er nieuwe, noodzakelijke stappen gezet om onze plannen voor buitenloopkippen in de boomgaard verder vorm te geven. We hebben een tuin/landschapsarchitect gevraagd de plannen mooi in te passen in het landschap. We zien uit naar de eerste schetsen, in november. Kunnen er voorlopig niet méér over zeggen, vanwege overleg met de gemeente, maar het wordt best een inspirerende verrassing, ook voor ons.

Spitten

Wortel van chicorei, die ook in de bloemenrand groeide en de bodem losmaakt. Cochorei is familie van de andijvie en bloeit met mooie blauwe bloemetjes aan lange stelen.

Wortel van chicorei, die ook in de bloemenrand groeide en de bodem losmaakt. Cichorei is familie van de andijvie en bloeit met mooie blauwe bloemetjes aan lange stelen.

Luzerneplanten. Ze zaten me deze zomer wat in de weg tussen de bloemen, maar nu ben ik er blij mee.

Luzerneplanten. Ze zaten me deze zomer wat in de weg tussen de bloemen, maar nu ben ik er blij mee.

De afgelopen weken heb ik een stuk van de bloemenstrook voor de boerderij met blote handen omgewerkt. Ik droomde aanvankelijk van een bedrijfje dat ik zou vragen bedjes te frezen, maar eigenlijk zijn ze daarvoor wat klein en is de rand er omheen nu nog zo smal dat een trekker er slecht kan draaien. Er zat niets anders op om zelf te spitten: 4 akkertjes van 1.20 breed en 8 meter lang. Niet enorm veel, maar de klei was erg droog. Gelukkig, zag ik, heeft de grond wel wat baat gehad bij de luzerne en klaver die in het bloemenmengsel waren mee gezaaid. Vooral luzerne (de plant die we als kiemplant kennen onder de naam alfalfa) wortelt diep en fors. Beide plantensoorten brengen stikstof in de bodem. Ik heb eerst compost aangebracht en de planten en wortels door het spitten losgemaakt en in de bodem gewerkt.

Planten delen

De bloembedden met het zicht richting Stedumerweg.

De bloembedden met het zicht richting Stedumerweg, twee stipjes aan de horizon zijn onze dampalen.

Ik had een dikke stok achter de deur: deze week mag ik op twee biologische bloemenakkers planten helpen delen en zelf wat meenemen. Het gaat om vaste planten, een welkome aanvulling op de eenjarigen en veldbloemen. Ze verlengen het seizoen. Straks ga ik alvast op weg naar mijn logeeradres in Zevenhuizen, zodat ik morgen niet in de file sta en op tijd kan beginnen bij De Bloemenakker. Ga helpen bij een stukje van de verhuizing van de kwekerij naar een andere stek, bij Rotterdam, en zal ook samenwerken met een andere Warmonderhofster die de stadslandbouwopleiding doet. Overmorgen naar De Bijenakker in Odijk. Maaike heeft me afgelopen zomer aangeboden in oktober langs te komen en mee te nemen wat ik leuk vindt. Ik vind het zo aardig van mijn nieuwe collega’s! Het is overigens een twee- of driejaarlijks terugkerend fenomeen met vaste planten: je moet ze delen en verplaatsen, zodat ze zich verjongen en goed blijven groeien en bloeien. het planten delen heeft bij de collega’s echter dus nog een extra betekenis!

Regen en dan planten!

Woensdag schijnt het te gaan regenen en dat is erg welkom. Ik ben vrijdag, na nog twee stops in Brabant en Limburg, terug van mijn reis door het land en ga dan aan het planten. Zal niet meevallen, want de bodem is nog vast, maar hopelijk maakt de regen haar ietsje soepeler.

4 Comments

 1. Dag Angela, Je gezellige brief weer gelezen en je zult nu wel op weg zijn naar Zevenhuizen.
  Wat gebeurt daar wat bij jullie! Die kippen onder de appelbomen lijkt me ook een heel goed idee!
  Heb zelf vanmiddag appels geplukt en was moe, dus even zitten…
  Daar vond ik je rondzendbrief. Wat gezellig zo met iedereen mee te kunnen leven en zelf toch thuis ook nog iets te kunnen doen met dit heerlijk riustig weer!
  Zou moeder Annie en mevr. Sax ook naar de film over het levenseinde gaan?
  Past met dit weer eigenlijk helemaal niet….
  Tot later tante Trieneke

  Like

  Beantwoorden

 2. Wat weer een mooi verhaal. En een hele reis door Ned binnenkort. En nu logeren in Zevenhuizen…. om de hoek dus.
  Succes met je bloemen akkers. En benieuwd naar de kippen in de tuin plannen. Komt vast wel voorbij in een volgend verhaal. ..
  Olga

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s