Boerderij voortaan niet te missen

Vroeger stonden er bij onze boerderij twee grote, witte trekkerbanden aan de lange oprit. Later, nadat vandalen bezig waren geweest, was er nog één, maar ook die is sinds jaren verdwenen. Ondertussen konden velen onze boerderij niet goed vinden, zeker niet in de winter, als het donker is. Een fatsoenlijk nummerbord staat er ook niet en de TomTom wijst niet altijd de juiste boerderij aan. De krantenman had heel pro-actief zelfeen reflecterend stickertje op de brievenbus geplakt, om in het donker op tijd rechtsaf te kunnen slaan.

Koekkoekspalen

Bij een Groninger boerderij horen dampalen: van die betonnen, stenen of gietijzeren palen die de oprit markeren en waaraan soms een hek aan was bevestigd. Als ik weer mopperde over de slechte zichtbaarheid van de inrit, zei Piet dat hij de trekkerbanden niet terug wilde zetten, maar echte dampalen wilde. De volgende vraag was: hoe kom je er aan, hoe moeten ze er uit zien, van welk materiaal? Ouderwetse dampalen nieuw namaken? Dat was het niet. Toen Piet het werk van kunstenaar Herbert Koekkoek uit Thesinge zag, wist hij het: hij wilde Koekkoekpalen. Herbert werkt met cortenstaal: roestend staal dat er robuust en eigentijds uitziet.

Wybertjes

Herbert Koekkoek plaatst de dampalen.

Herbert Koekkoek plaatst de dampalen.

Vorig jaar hebben we met Herbert om de tafel gezeten. Onze dampalen moesten groot en stevig worden, vond hij. Want het land is ruim, de boerderij groot en kleine palen vallen weg in de omgeving. De vraag was verder wat die palen moesten uitbeelden. We hebben wat gefilosofeerd over graan, kippen, klavers en bloemen, maar Piet en ik werden er niet enthousiast van. De palen moeten ons gaan overleven, monumenten worden, dus ‘plaatjes’ die naar ons eigen werk en leven verwijzen, vinden we onvoldoende ‘houdbaar’ voor de toekomst. Op een nacht bedachten we dat een perceel land het meest toepasselijk is. Beeldend kunstenaar Leen Kaldenberg had in 2007 voor onze trouwkaart zo’n perceel geschilderd, knalgeel: bloeiend koolzaad. In overleg met hem is diezelfde vorm bovenop op de damspalen gekomen, ietwat naar voren geheld. Nu zie je twee percelen in perspectief. Heb je eenmaal zulke wybertjes gezien, is onze ervaring, dan neem je ze overal in Groningen waar, vooral als je vanaf een wierde over het boerenland kijkt.

Onthuld

Onthulling door Leen Kaldenberg op 14 augustus 2016

Onthulling door Leen Kaldenberg op 14 augustus 2016

De palen hebben nog niet het uiterlijk dat ze binnenkort krijgen: ze moeten nog gaan roesten. We hopen in elk geval dat vanaf vandaag de palen niet alleen vindbaarheid van de boerderij verbeteren, maar ook een bijdrage leveren aan (het kijken naar) het Groningse landschap. Leen Kaldenberg heeft vanmiddag de dampalen onthuld. We danken hem en Herbert Koekkoek voor het tot stand brengen van deze bijzondere markeringspunten.

5 Comments

  1. Leuk verhaal en mooie foto’s; de dampalen zijn inmiddels mooi aangeroest. Ik heb nog geen mooie foto’s gemaakt van de palen in de ochtend- of avondzon. Het ontwerpen en realiseren was een mooi proces, inclusief het samen storten van de funderingen en het samen plaatsen en het samen onthullen. Dank , Angela en Piet dat ik ze mocht maken!

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s