Bloemen gaan niet over rozen

Ik ben gek op bloemen. Draag bloemenjurken, we hebben bloemenbehang, bloemenschilderijen en overal staan boeketjes zodra er buiten maar bloemen groeien. Al jaren hebben we veldboeketten op de boerderij, dus waarom dit niet uitbouwen tot een nieuwe tak als we volgend jaar bioboerderij zijn?

Sterke natuurbloemen

DSC_0011Mijn voornaamste puzzelstuk was hoe te leren het seizoen te verlengen. Want veldbloemen groeien in de zomer. Net als de mooiste bloemen er zijn, is iedereen met vakantie of koopt niemand bloemen omdat het te warm is. Ik heb mijn boeketten eens naar de kiosk van het AMC gebracht. De man was wildenthousiast, de bezoekers ook, maar er werden er slechts drie verkocht. Daarna gaat het natuurlijk in enkele dagen bergafwaarts met zo’n boeket. Nee, ik zou ook mooie, sterke natuurbloemen al in de winter of het vroege voorjaar moeten hebben – takken, heesters, bolgewassen… Natuurlijk bio, want we willen geen gif aan onze handen en het is onze bedoeling de boerderij te laten meeprofiteren van insecten die op de bloemen af komen. Zij helpen de biodiversiteit te vergroten en bijvoorbeeld luizen en andere plaagbeesten lekker weg te ruimen.

Tijdrovend gevecht

DSC_0013Om voorbeelden te zien heb ik de maand juli vijf biobloemenboerderijen of -kwekerijen bezocht in den lande. Erg interessant. Prachtige planten en bloemen gezien. Tunnelkassen, glazen kassen. Kleinschalige teelten bekeken en iets grotere. Meegeholpen met plukken, wieden, snoeien en afleveren. Gezien wat dit toch gigantisch veel werk betekent met zeer beperkte inkomsten. Het is al net als met kleinschalige groenteteelt: zie je producten maar eens voor een faire prijs weg te zetten – het is een altijddurend en tijdrovend gevecht. In België was de bloemenprijs overigens veel beter dan in Nederland, merkte ik. Kennelijk heeft Nederland-Bloemenland zo’n groot aanbod, dat de prijzen laag liggen. Te laag. Ik erger me aan die dumpbossen bloemen bij Albert Heijn: spotgoedkoop, met navenante kwaliteit en een hoop gif er gratis bij.

Simpel beginnen

20160726_131950Maar ik houd van hun geur, hun prachtige kleuren, hun veerkracht, hun variëteit, hun vrolijke verschijning. Ik wíl bloemen telen, op een gezonde en natuurlijke manier. Er een levensvatbare bedrijfstak van maken gaat echter al mijn tijd opslorpen, terwijl we straks intensief met onze kippen in de weer zijn, appelbomen gaan snoeien, onze verkoop moeten regelen, de klaver dorsen en verzorgen, erwtjes vermeerderen en granen moeten schoffelen. Ik heb nog geen bloemenbedrijf gezien waarvan ik denk: dat is het model voor mij. Maar ik hoop dat het komt, dat het groeit, door simpel te beginnen. Deze herfst hoop ik alvast wat vaste planten te poten en volgend voorjaar een plukstrook te zaaien. Het hokje aan de weg is zo gek nog niet, al konden we het dit jaar niet neerzetten omdat we voor het eerst juist minder bloemen hadden gezaaid. Want de boerin was op stage. Bij bloemenbedrijven. En had geen tijd om te gaan wieden, snijden en boeketten maken. Ik mis het enorm, dit jaar.

One Comment

  1. Het zal je met de zomerbloen niet lukken Angela! Doe iets met voorjaarsbloeiende heesters.
    Dan heeft ieder behoefte aan kleur in ziijn od haar huis en staat wat langer.
    Dan is bijna ieder om er geld aan uit te geven. In de zomermaanden is er zoveel kleur om je heen en de vakanties zijn dan aan de orde! tante Trieneke.

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s