Kwekertje in de dop

Sinds 1 februari loop ik stage bij biodynamische tuinderij De Eemstuin in Uithuizermeeden. Ik kende Isabel Duinisveld, de tuinder, al een beetje van een boerenmarkt waar ik zelf ooit veldboeketten verkocht. Nu is zij mijn leermeesteres. Daar ben ik erg blij mee. Want ik merk dat deze dame, met meer dan 20 jaar ervaring, over veel kennis beschikt en die graag en goed weet te delen.

Ze had me vooraf gewaarschuwd: wij doen hier heel veel dingen, we telen veel verschillende gewassen en het is lastig om overzicht te krijgen en je vaardigheden te oefenen. Ik zat er niet mee. Jammer genoeg werd ik na mijn eerste stagedag twee weken geleden ziek. Dus de eerste twee weken heb ik slechts 1 dag per week kunnen werken, ook vanwege school. Afgelopen week ben ik eindelijk los gegaan met drie dagen.

En dat was heel bijzonder. We werken op dit moment in de kas, die ongeveer een kwart ha meet. Er zijn nog allerlei gewassen die daar nu geoogst worden: winterpostelein, andijvie, zwart mosterdblad, veldsla. Er zijn enkele gewassen al geplant of gezaaid: worteltjes, broccoli, raapstelen, spitskool, uitjes, knoflook, tulpen(!). Er staan peultjes en bonen in de eigen opkweek. En we hebben afgelopen week bedden klaargemaakt voor het planten van gewassen die deze week geleverd zijn.

Het plantgoed gaat zaterdag de grond in. Want Isabel werkt ook met de zaaikalender. Dat is helemaal nieuw voor mij. Vorige week jeukten mijn handen om het wortelbed te wieden. ‘Nee’, zei Isabel, ‘we moeten wachten op een worteldag.’ Niet alleen het zaaien of planten, maar ook de verzorging van de teelten gewassen moet echt gebeuren op een blad-, bloem-, wortel- of vruchtgewas, afhankelijk van het gewas. Maandag mocht ik eindelijk aan de gang met  worteltjes wieden. Mij kun je niet blijer maken dan met zo’n werkje: opletten, precies werken.

De zon scheen dus het werd gaandeweg lekker warm in de kas. En toen stelde Isabel voor dat ik de temperatuur en vochtigheid van de kas in de gaten zou gaan houden. Ze leerde me hoe je de ramen open zet als het warm en vochtig wordt. Dat je vaak naar de thermometer moet lopen en naar gelang te temperatuur stijgt, daalt of gelijk blijft beslist of de rammen een stukje verder open kunnen, zo kunnen blijven staan of weer dicht moeten. Het was interessant om te beleven hoe de temperatuur soms heel snel stijgt, maar op een dag na nachtvorst heel langzaam opkruipt. Dat komt omdat de bodem moet opwarmen. Dat er ’s ochtends dan ijs op de kappen ligt, helpt ook weinig mee, want de zon komt er dan niet door. het is dan ook vrij donker in de kas.

Isabel cultiveert een bed dat a.s. zaterdag beplant gaat worden

Isabel cultiveert een bed dat a.s. zaterdag beplant gaat worden

Er is ruimte om ideeën te opperen. Zo zag ik tussen de worteltjes malvaplantjes staan. Opslag van vorig jaar, want Isabel kweekt malva voor salademengsels. ‘Zal ik ze oppotten?’, vroeg ik. Mijn plantjeshart klopte nog sneller, toen ze enthousiast reageerde. ‘ja, goed idee, want ik moet ze nog zaaien, dan hebben we alvast wat.’ Ik heb ook wel eens idee dat niet zo geslaagd is. Zo dacht ik dat het goed was om een bed dat net gecultiveerd was (losgemaakt met een werktuig dat de grond mooi lostrekt) nog te eggen. Ik mocht het proberen, maar Isabel vond het niet goed gaan: de eg liep er niet gelijkmatig doorheen en de losse grond werd door mijn voeten te veel samengedrukt.

Dat vind ik indrukwekkend: een leermeesteres die de touwtjes durft te laten vieren. Ze roept me terug als het nodig is en laat me ondervinden hoe het is om beslissingen te nemen. Ze heeft overigens gelijk: het zal wel even duren voordat ik vat krijg op deze kwekerij. Op de planning, op de vruchtopvolging, op de verdiensten, op de momenten waarop je wat gaat doen. Maar dat komt wel. In elk geval heb ik al veel kunnen doen: kweekgras weghalen, planten, wieden, eggen, vorstbeschermende maatregelen toepassen, houten steunpalen plaatsen voor bonen (samen met de vaste medewerkers), zelfstandig de temperatuur reguleren, mosterdblad en winterpostelein oogsten en netjes in bakken leggen. Heel mooi werk om te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s