Doorgedraaid met Dan Barber

Deze week was geen beste week.

Het begon allemaal mooi, op maandag toen mijn eerste stagedag bij biologisch dynamisch tuinbouwbedrijf De Eemstuin in Uithuizermeeden aanbrak. Met veel genoegen werkte ik met de tuinder, Isabel, in de kas. Ik kreeg veel te horen en we maakten een ‘half vak’ klaar voor de teelt van broccoli en (Spaanse!) raapstelen. Kweekgras weghalen met de greep, onkruid wegschoffelen en -harken, compost opbrengen en verspreiden. Isabel werkte dat met trekker en ‘cultivator’ de grond in, waarna we beiden een loeizwaare spijker-eg over het oppervlak trokken om dat mooi vlak te krijgen. ’s Middags gingen we de plantjes poten, in best mooie rijen. Toen diende het zich onomstotelijk aan: griep! Ik bleef desondanks tot het einde van de werkdag, maar eenmaal thuis rolde ik direct mijn bed in.

De afgelopen dagen kon ik niet op zijn. Om de zeurende spierpijnen te vergeten, ben ik het boek van Dan Barber, The Third Plate gaan uitlezen. Ik was er tijden terug in begonnen, maar had de rust niet de pil uit te lezen. En of het nu door de koorts kwam: ik raakte er totaal van in de ban. Barber is een ‘chef’ uit New York, met een boerderij. Hij zoekt de oorsprong van goed en gezond voedsel en hoe hij het gebruik daarvan wezenlijk kan bevorderen of: hoe chefs mede schuldig zijn aan een eetcultuur die ongezond is voor mens en natuur. In zijn zoektocht ontmoet hij pioniers die het totaal anders doen: vissers, varkensboeren, graantelers en zaadveredelaars.

Een van hen, zuiderling, is heel zijn leven op zoek geweest naar de smaak van rijst die zijn oude, en inmiddels overleden moeder sinds de jaren vijftig nooit meer had geproefd. Dan ontdekt hij dat dit gemis is terug te voeren op een verziekt productiesysteem. Monoculturen en focus op alleen hoge opbrengsten hebben smaakvolle rijstsoorten van weleer verdreven. Hij focust zich op oude landrassen en zet ruime vruchtwisseling en combinatieteelt in. Een ander, graanboer Klaas Martens uit Penn Yan (Yates County, New York) gooide in de jaren tachtig het roer om, zegde de maatschap met zijn twee broers op en houdt zich sindsdien bezig met zijn bodem, de teelt van robuuste graangewassen die diep wortelen en die hij goed afwisselt met andere gewassen.

De rijstman zweepte me enorm op. Ik zag de beelden al voor me: oude erwtenrassen, gezaaid met daartussen suikermaïs. Strookjes met oude rassen graan om te vermeerderen, in de hoop dat Piet die verder uitzaait. Vanochtend om half vijf knipte ik ongedurig het licht aan. Ik kon het niet langer voor me houden: we hebben een klein dorsmachientje nodig voor mijn proef- en vermeerderingsveldjes. Misschien wel een oude hekeldorsmachine. En handmolenstenen, waarmee in 8 minuten een kilo granen te malen zijn. Dát wil ik in de toekomst aanbieden: supersmaakvol en voedzaam meel, op molenstenen gemalen, met tarwekiem en alles er nog in. Dat kun je alleen supervers verkopen, want de smaak gaat snel achteruit. Onze klanten mogen zelf aan de molen slingeren. Wat een ervaring zal dat zijn!

Piet zuchtte heel diep en draaide zich om. Hij kon er niet in meegaan. Was het echt de koorts? De griep is nog niet voorbij.

3 Comments

 1. heel erg bedankt voor bijdrages in welke vorm dan ook.Bio gaat de wereld voeden als we dat allemaal willen.80 procent van het voedsel word n.l. aan dieren gevoerd Het was goed je te hebben. groet okke

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

  1. Ha Okke, dank voor je reactie en voor alle aandacht die jij en Caroline aan mij hebben besteed en de visie die je hebt gedeeld. Ik zag jullie vakmanschap en organisatietalent. Kan het echt niet nadoen!!!! C U soon.

   Like

   Beantwoorden

 2. Beterschap Angela,
  Heel herkenbaar, mijn boer zucht ook vaak diep, ideeën als een bok keutels zegt hij dan. Maar samen komt het toch Tot iets moois. Succes met je snoepwinkel!!!

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s