Vakantie voorbij

Het was fantastisch, de afgelopen vier weken. Als leerling (‘studente’ klinkt te overdreven) heb ik weer officieel vakantie, en dat is sinds ik in 2002 als ZZP’ende tekstschrijver begon, niet meer zo ongecompliceerd duidelijk geweest. Vier weken niet naar ‘school’ voelt als vakantie, hoe leuk het ook is op Warmonderhof. Nou ja, het is ook wel eens minder. Een akkefietje over lessen techniek en veranderingen in het programma hadden de laatste dag voor onvrede en een nare sfeer gezorgd.

Ik heb nog boerenkool helpen oogsten op de stageboerderij, maar dat was het, er waren andere gegadigden voor het werk. En zo heb ik op onze eigen boerderij geschilderd. Piet  geassisteerd bij het slachten en verkopen van kerstscharrelkippen, en afgelopen week hetzelfde ritueel met biologische kippen. Heel mooi werk, al klinkt dat misschien raar. We slachten ambachtelijk en worden er steeds beter in. Ik heb daarnaast heel veel kranten en een paar boeken gelezen en ben met Piet naar vrienden geweest in het zuiden en westen van het land.

In de bijna negen jaar dat ik op de boerderij woon, voelde het nooit zo ontspannen. Ik snap het ook wel: ik ben, zeker de eerste jaren heel veel bezig geweest om ALLES te doen. Alle verjaardagen van vrienden in Amsterdam als het even kon bijbenen, voor werk veel in de auto, onze grote boerderij stap voor stap opknappen, netjes krijgen, onderhouden en eigenlijk vanaf het begin vrijwilligersbaantjes die soms heel veel tijd vroegen.

Maar nu is het tijd voor focus. En ik ontdek: dat geeft rust, zelfs als je heel actief bent. Werken is leuk, maar met constant schakelen van schrijven naar de deurbel van de boerderij, van Loppersum naar Amsterdam, van grote schilderklussen op de boerderij naar bestuursbaantje – ik was er geloof ik klaar mee.

De vakantie is voorbij en ik voel me uitgerust, ontspannen, zin om te beginnen, om verder te gaan. Zelfs zin om de ‘takkentoets’ te doen over twee weken. Dan moeten we bomen en heesters zien te herkennen aan kale takjes, zonder blad of wat. Het waarom is me niet geheel duidelijk: wie op de boerderij snoeit weet toch wel welke bomen er staan! Maar ik vind het desondanks een interessante bezigheid. En dan gaan we dinsdag eindelijk ook onze resultaten met de bakjes tuinkers (onverschillig versus met aandacht gezaaid) bespreken. Dus daar hoop ik over te berichten. Groet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s