Aandacht werkt – of niet?

Maandag kregen we op Warmonderhof voor de eerste keer het vak ‘Werken met aandacht’. Aandacht is belangrijk, om te merken wat planten, dieren en de bodem nodig hebben. Dat is de gedachte. We deden oefeningen in waarnemen, denken en meditatie. Mijn gedachten over een splitpennetje (dat is zo’n koperkeurig gevalletje waarmee vroeger de ledematen van papieren trekpopjes werden bevestigd aan de romp) vielen me tegen. Ik kwam niet veel verder dan het dingetje te mollen. Denken is lastiger dan je denkt! Het mediteren was heerlijk. Ik deed ook daar iets wat niet de bedoeling is: ik gleed wat zachtjes weg naar een lager bewustzijn, een soort van slapen. Dat verkwikte me.

Na nog wat klassikale oefeningen met aandacht geven aan een persoon, gingen we heel praktisch aan de slag met het zaaien van twee bakjes met tuinkers. Het ene bakje moesten we onverschillig zaaien, het andere aandachtig. We kregen de bakjes mee naar huis om ze te bestuderen. De eerste paar dagen kon ik mijn nieuwsgierigheid bedwingen. Ik keek niet onder de bakjes, waar met een viltstift is aangetekend wat wat is. Ik wist dus niet welk het onverschillige bakje was en welk het aandachtige. Vanmiddag heb ik er onder gekeken. Ik zeg er nog niets over. Wat denken jullie?

6 Comments

  1. Mijn ervaring is dat ‘uit de losse pols’ dingen meestal mooier, ‘artistieker’ worden. Kijk maar natuurlijk ontstane akkertjes, gras- of heideveldjes, bermbegroeiing etc. Maar dat is niet wat je nastreeft, toch? Een gezond akkertje met een gezonde opbrengst. Daarom denk ik dat het met aandacht behandelde bakje er in dat opzicht beter aan toe is.
    sjoerd

    Liked by 1 persoon

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s