Knol en raap

Bietenrooimachine (re) met opraapmachine en kiepwagen (li). Foto: Robert Oosterloo

Bietenrooimachine (re) met opraapmachine en kiepwagen (li). Foto: Robert Oosterloo

Hè, hè, eindelijk weer wat anders! Nadat we op de stageboerderij weken doende waren met het oogsten van een bladgewas (witte kool) en een vruchtgewas (pompoen) waren gisteren twee wortelgewassen aan de beurt: knolselderij en koolraap. Die groeien grotendeels ondergronds. Voor het oogsten een makkie. Want waar elk kooltje en pompoentje met de hand werd afgesneden, werd de klus ondergronds gisteren in één enkele dag geklaard door een loonwerker met een bietenrooier en opraapmachine.

Anticiperen

Net als suikerbieten komen de knollen in grote kiepwagens terecht. Op het erf stonden boer Okke, boerin Caroline, en Robert, iemand die vaak helpt en bij mij in de straat woont, waar we elkaar nooit zien. De boer en boerin hadden zich vooraf afgevraagd of het wel wat voor mij, de stagiaire, was. We zouden de boel op het erf in kisten doen, met een zogenoemde boxenvuller. Dat is een bandje dat de grote hoeveelheden knollen uit een stortbak transporteert naar houten bewaarkisten. ‘Waarom zou het niets voor mij zijn?’, had ik vorige week nog gevraagd. ‘Nou, je moet nogal anticiperen’, had Okke geantwoord.

Kiepwagen stort knolselders in stortbak op het erf (foto: Robert Oosterloo)

Kiepwagen stort knolselders in stortbak op het erf (foto: Robert Oosterloo)

Afvlakken

Maar ik werd gisteren dan toch gevraagd om te komen. De klus was niet zo ingewikkeld. Caroline bediende de boxenvuller. Okke zette vier bewaarkistenop een rij. Caroline bewoog de boxenvuller er overheen: eerst kist 1 volstorten, dan 2, dan 4, dan 3, dan 1 enzovoorts. Ik mocht met een andere hulp de knollen afvlakken: dan zorg je dat de kisten opstapelbaar zijn. Okke sjeesde met de heftruck heen en weer: volle kisten weghalen, wegzetten en lege ervoor in de plaats zetten. In het begin voelde het als gestress, omdat mij de gang van zaken niet helemaal was uitgelegd, maar al gauw snapte ik het. Het was gezellig met Robert erbij. Al met al een levendige boel, met ook zoon Wouter en drie mannen van loonwerker Tamminga.

Kool rapen

Wouter (re) en stagiare (li) bij het afvlakken van kist knolselderij. Rechts de boxenvuller. (foto: Robert Oosterloo)

Wouter (re) en stagiare (li) bij het afvlakken van kist knolselderij. Rechts de boxenvuller. (foto: Robert Oosterloo)

’s Middags moest Caroline naar de tandarts. Toen mocht ik de boxenvuller bedienen met een mengpaneeltje. Ik kreeg van Caroline een beetje de indruk dat het heel moeilijk zou zijn voor me. Maar het viel me mee. Al heb ik wel even staan te slapen nadat Wouter – die een van de kiepwagens reed – mij een tijdje aanwijzingen was komen geven. Dat maakte me net wat te relaxed. Toen hij weer met zijn wagen was weggereden zwenkte ik te laat naar de volgende kist. De koolrapen vlogen achter de kist. Dat zijn er in een mum van tijd dan heel veel: Okke en ik moesten er direct op af duiken, want ze lagen in de weg. Misschien heten ze niet voor niets koolrapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s