Boer en handel

Het boerenwerk mag dan wel eens eentonig zijn, tijdens dagenlang pompoenen laden op de wagen krijg je erg veel mee. Zo ging de afgelopen dagen de telefoon van de boerin nogal vaak. Onhandig, want zoals zij dan zegt tegen de beller: “Ik heb mijn beide handen nodig”. Het lopende bandje raast door en met één hand houdt zij het tempo bij onderwijl haar gesprek voerend. De telefoontjes waren vooral van handelaren in groenten. Kennelijk informeerden ze eerst naar de opbrengsten, zo leidde ik af. Nou, wat betreft pompoenen zijn die matig tot slecht. Het weer heeft niet meegezeten en zo waren er nog wat factoren die wat roet in het eten hebben gegooid. Ik vernam ook dat de gesprekken oriënterend zijn: boerin en handelaar wachten wat de markt gaat doen. De pompoenen gaan sowieso eerst in de warme bewaring. Daar rijpen ze nog wat na en tegen december is duidelijker hoe het er in Europa voor staat en wordt het tijd om af te leveren. Dan worden ze keurig schoon gewassen en op een presenteerblaadje gelegd, bij wijze van spreken. De prijs, die ze maximaal krijgen en die ik hier niet zal noemen, verbaast mij als leek. Maar ik hoorde het Krispijn van den Dries, een jonge biodynamische boer in de Noordoostpolder net op een filmpje zeggen: supermarkten proberen die zo laag mogelijk te houden. En dan zitten er nog handelaren tussen. Bij elke stap moet er geld aan de pompoenen verdiend worden.

Mijn boerin werd laaiend toen er een telefoontje kwam dat de geleverde boerenkool 10 procent geel blad zou bevatten. Ik heb zelf geholpen de kisten te vullen en moet haar gelijk geven: ongefundeerd. ‘En zo gaat dat elk jaar met de boerenkool’, verzuchtte ze. ‘Hoe prachtig het gewas ook is in het begin, nooit is het goed. En later, als het aanbod vermindert en de kwaliteit ook, dan horen we nooit iets.’ Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod. Hoe mooi en lekker je pompoenen of boerenkolen zijn, maakt niet uit. Jammer dat het niet te doen is om zelf die 122 kisten te verkopen. Daar zou je een goede boterham aan overhouden. Maar de boer moet door met oogsten en daarna is er allerlei ander werk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s