Een eerste les: geld verdien je door het niet uit te geven

Zo! De eerste twee lesdagen op Warmonderhof zitten er op. Vol verwachting reed ik in mijn Peugeootje richting Dronten op maandagochtend, in de spits. Nog wat onwennig verzamelde de groep zich aan de grote koffietafel, in wat als kantine dienst doet. Zo’n 28 personen van allerlei leeftijden en achtergronden. We zijn nu minder onwennig en weten wat ons te doen staat: stage lopen, opdrachten doen, altijd op school verschijnen, de tafel afruimen na de heerlijke lunches en diners. Ondertussen hebben we veel lessen gehad: over grondsoorten in Nederland en hoe die zijn ontstaan. We hebben erven van boerenbedrijven bekeken op hun samenhang. We hebben gehoord dat je op biologisch-dynamische bedrijven net zo goed overspannen kan raken. We hebben onze kennis van de fysiologie en vermenigvuldiging van planten behandeld. We hebben twee koeienschuren bekeken en van alles gehoord over waarom maïs slecht zou zijn voor koeien. En dat de investering voor zo’n stal normaal gesproken zo’n 5000 euro per koeplaats bedraagt, maar dat het ook met veel minder kan, onder het motto ‘Hoe verdien je geld? Door het niet uit te geven!’ En dan was er ook nog een avondlezing van een biologische imker, die uit de doeken deed dat biologisch certificeerder SKAL biologisch imkeren niet zo makkelijk maakt. We sliepen in stapelbedden, ontbeten al om half acht, en zijn twee dagen zeer intensief beziggehouden. Het gekke is: ik ben niet eens moe. En dat is maar goed ook! Want ik moet nu als een idioot mijn verplichte stage-uren gaan maken. Zeker twee dagen in de week, of anders ook in de schoolvakanties. Ik zat er al wat over te piekeren op de terugweg. Want het regende enorm en ik vroeg me af of mijn stageboeren überhaupt de groenten nog wel van het land krijgen, want het is zo vreselijk herfstig en nat. En ik heb nog nauwelijks uren gemaakt. Toen ik thuiskwam, bleek de boerin al gebeld te hebben – wat een geluk bij een ongeluk (ik was mijn mobiele telefoon vergeten mee te nemen naar Dronten). Morgen om kwart voor acht sta ik op haar erf, wat ik overigens ook moet gaan bestuderen op samenhang. Ze heeft een regenbroek en regenjas voor me. ‘Kleed je liever maar te warm aan dan te koud’, zei ze moederlijk. Dat ga ik doen.

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s