Met plateauzolen in de klei

‘Klei sucks’, zou ik soms wel willen roepen. Vanochtend mocht ik sinds tijden weer in actie komen op de stageboerderij. Niet dat ik ondertussen heb stil gezeten. Op de bioboerderij van mijn lief heb ik bijna een complete werkweek besteed aan schoffelen en trekken van onkruid uit tarwe en strogele Groninger boontjes. En in ons eigen klaverbedrijfje heb ik biologisch klaverzaad uitgezeefd met een schoningsmachine en zojuist zakken opgehaald waar we het spul in zullen verpakken.

Gisteren zou ik al naar het pompoenenland van Okke en Caroline gaan. Maar nauwelijks daar gearriveerd begon het te stortregenen. Dat maakt kleigrond haast onbegaanbaar – de klus werd afgeblazen. Vanochtend was het, ondanks een enkele bui, droog. En daar gingen we: Caroline, drie scholieren en ik, met onze schoffels. Okke had twee dagen eerder met schoffelmachine en schijveneg alles tussen de rijen schoongemaakt. Wij deden nu de rommel die nog in de rij stond. Ik zag hoe prachtig hun systeem is: de grond is los na de mechanische bewerking, het onkruid over het algemeen nog klein, we lopen met wat méér mensen dan bij ons en het is allemaal best overzichtelijk.

Maar die klei, hè? Scholiere Ellen had plateauzolen onder haar sportschoenen. Niet van twee centimeter, maar ik schat wel vier centimeter klei. Natte klei plakt, of ‘bakt’, zoals ze dat hier in Groningen zeggen. Ik hobbelde en gleed op mijn laarzen en moest om de haverklap met mijn vingers de stroeve klei van mijn schoffel (‘hak’ in boeren terminologie) afschuiven. Verder woeste wind rond de kop, af en toe een bui. Dan smaakt de koffie na twee uur zwoegen geweldig. En na afloop van die ochtend was bijna eenvijfde van de 2,4 hectare pompoenen toch maar weer schoon van ongewenste begroeiing. Dat voelt goed. Alleen mag van mij mag de klei een slag droger zijn. Ik ben niet zo van de plateauzolen.

One Comment

 1. Hallo Angela,
  geweldig om je zo bezig te zien, en wat een mooie boeketten maak je. Ik bewaar ze en maak er wel eens een mooi kaartje van voor een verjaardag.
  Groetjes,
  Heleen

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s