Klaver dorsen: unieke stage bij mezelf

Ik hield het bijna niet vol. En het was niet de eerste keer dat ik het deed. Klaver dorsen. Een opdrachtgeefster van me vond het romantisch klinken. Die zag vast een zonovergoten erf voor zich, een stel paarden en een dorsvlegel. Maar oh oh, vroeger tijden mogen fantastisch lijken – ik voel nu aan de lijve hoe hard de mensen moesten werken. Daar heeft een moderne boer geen weet van, laat staan een stadse dame!

Eigenwijs type, die stadseboerin? Nou, ze moet bekennen al een heel klein beetje bioboerin te zijn. Piet en ik hebben een paar jaar de teelt van witteklaverzaad overgenomen van een boer die dit oude vak nog altijd beoefende. Ik ben een beetje bijrijder, hoor, maar samen en met hulp van vrijwilligers, telen we inmiddels een paar jaar Friesch-Groninger witteklaverzaad. Vroeger had je in deze contreien hier veel klaverboeren. In de hoogtijdagen werd er in Groningen 2.000 hectare klaver verbouwd voor dat doel, is mij vandaag ter ore gekomen. Er was immers nog geen kunstmest. Men zaaide klaver in koeienweiden om de bodem met stikstof te voeden. Klaver bindt stikstof uit de lucht en geeft het af aan de bodem. De Friesch-Groninger klaver heeft als voordeel dat het zeer blauwzuur-arm is. Dat is beter voor de koeien, die er zonder probleem van kunnen eten. Een uniek product, denken wij, voor bioboeren, zowel veeboeren als akkerbouwers en tuinders.

Omdat de klaverzaadteelt uit de tijd is geraakt is het productieproces niet gemoderniseerd. De teelt is enigszins tobben. Tot nu toe hebben we de klaver op ruiters in het land te drogen gezet. Prachtig gezicht, vinden mensen. Wel veel werk en lastig, vanwege de weersomstandigheden. Bovendien is het een kunst om het goed te doen. Doe je het verkeerd, dan zakken de ruiters in, waaien om en dan droogt het gewas allerminst.

Na drie weken drogen op het land en een winter verweren in de schuur wordt het hooi in een dorsmachine gebracht, die het zaad uit de bloemetjes weet te schudden. Dat deden we vorig jaar voor het eerst, in augustus, en de afgelopen twee dagen met de oogst van 2014.

Ik heb samen met Jaap, die 70 is en het werk nog kent, het klaverhooi – waarin de zaadjes verstopt zitten – met een hooivork op de band van de dorsmachine ‘gevorkt’. Almaar heffen, die hooivork. Jaap maakte het hooi, dat in bergen werd aangevoerd door Piet, los, zodat ik het makkelijker kon optillen. Zwaar werk. En heel erg vies, want je zit constant in een wolk stof. We hadden snoetjes voorgedaan. Af en toe vroeg ik Piet om mij even af te lossen: dan kreeg ik mijn linkerarm niet meer omhoog.

Ik denk dat mijn opleiders op Warmonderhof straks wel een beetje raar staan te kijken, als ik over deze ervaring vertel. Ik loop wel geen stage bij mezelf, maar toch noteer ik het werk en de uren in mijn boekje. Dit is tamelijk uniek: ik verwacht dat niemand in Nederland dit doet! En het is vakwerk, zeker weten! Maar we zijn heel hard aan het prakizeren of en hoe dit anders zou kunnen. Ook een uitdaging. Alleen zullen die ideeën niet van mij afkomstig zijn, want techniek is absoluut niet mijn sterke kant. Blij dat Jan Medema de dorsmachine voor ons bedient.

3 Comments

 1. Ja, Angela ik dacht het al wel, want vorig jaar ben ik ook even bij de oogst geweest. (heel eventjes maar, want ik ben ook zo,n stadse juffer!.)
  Goed gedaan weer jullie allemaal samen en maar goed informeren hoe dit gemakkelijker kan, want je zou er vieze longen aan overhouden.
  Nu maar weer op naar de volgende klus en goed van je dat je het in je boekje noteert, want het is vast niet de gemakkelijkste klus die je nu gedaan hebt.

  Liked by 1 persoon

  Beantwoorden

  1. Bedoel je ruiters? Kijk dan maar eens op onze facebookpagina ‘Friesch-Groninger witte klaver’. Boer komt idd uit Zuurdijk, is er veel mee in het nieuws geweest, van hem staat ook een filmpje op onze fb-pagina. Wij hebben wel imkers, maar die hebben hun kisten vaak opandere plekken staan, maar het us allemaal nogal dichtbij, dus ze worden vast bevligen, de klavertjes.

   Like

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s