Ochtend zuring steken

Ik belde vanochtend de stageboerin. Want morgen gaan we op de eigen boerderij aan de slag: klaverzaad dorsen met de dorsmachine. Ik ga klaverhooi opvorken, zodat het boven in de dorsmachine terecht komt.

De stageboer bleek dichtbij ons aan het werk, met een medewerker en stagiaire. Op het land van een mij zeer bekend boer, dat zij huren. Ze waren er zuring aan het steken. ‘Ga maar even kijken’, zei de boerin. ‘Kijken, want het is zwaar werk.’ Ik nam mijn schop mee op de fiets en meldde mij om een uur of negen. Het drietal was al een uur bezig. ‘Geen vrouwenwerk’, zei ook de boer.

Maar een schop in de grond steken, daar ben ik nou juist niet zo heel erg bang voor. Dat doe ik in mijn tuin ook. Spitten, zuringen weghalen, lange penwortels van paardenbloemen…

Zuring gaat zitten in niet al te losse grond, legde de boer uit, die bemest is en omgeploegd. Er zit altijd organisch materiaal (lees mestresten) om de wortels heen. Zuring houden van verzuurde grond. Je moet er met je schop ruim omheen steken, wat wrikken en voelen en dan kom je terecht bij een enorm wortelpakket, waar je onder moet zien te komen en dan het geheel met de schop proberen op te wippen of er uit te wrikken. Soms leek zo’n pakket wel 25 kilo te wegen.

Maar het ging best. Lekker kletsen. Zo hoorde ik een bijzonder verhaal over een biologische boer die in Zuid-Spanje een appelboomgaard heeft aangelegd. Daar zou ik niet zomaar aan beginnen, geloof ik, met dat vreselijk warme klimaat daar. Maar ja, de  mens staat voor niks.

We duwden en wrikten aan de zuringen en langzaam trokken we de akker over in baantjes van een meter of negen, van voor naar achter. Ik verloor mijn regenjas, had mijn schop niet op orde (die moet blinkend geschuurd en superglad zijn om de aarde er niet aan te laten plakken). Desondanks had ik enorme schik in dit klusje, wat uiteindelijk best opschoot en mooie resultaten liet zien. Het voelde ook lekker aan het lijf.

Van de stageboer neem ik alles aan. Mijn Piet heeft me al honderd keer gezegd dat ik mijn schop en ander gereedschap steeds moet schoonmaken en invetten als ik het wegzet. Ik ga mijn geroeste schop eens goed onder handen nemen. Lekker polijsten. En nu snel boodschappen halen voor morgen, om ons kalverdorsteam goed te kunnen verzorgen.

4 Comments

  1. Mam, steken gaat me fysiek beter af dan het werken op de plantmachine. Want het is nuet anders dan wat ik vaak in de tuin doe. En daar heb ik mezelf een goed tempo en goede werkhouding aangeleerd. Ik voel me super! Heb vanmiddag werkschoenen en overalls aangeschaft. De overalls worden op maat bestekd, schoenen hebben beschermde neuzen, masr voelen als pantoffels!

   Like

   Beantwoorden

 1. Wat geweldig dat je dit allemaal doet. Dat voor een dame die dit niet gewend is.Maar pas ook op je zelf, onderschat het niet het werk op de boerderij.

  Like

  Beantwoorden

  1. Wat leuk, familie Benninga-de Vries, jullie reactie! De ouders van Nanneke??? Nee, hoor, ik onderschat het werk op de boerderij zeker niet. Gelukkig is Piet er, die is vaardig én kan geweldig relativeren. Zonder hem zou ik het allemaal niet hebben willen beginnen.

   Like

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s