Working class girl

Ik ben moe. Hartstikke moe. Gisteren al om half tien naar bed gegaan. Komt ’t omdat dat werken in tempo ongewoon is voor mij, die haar eigen tempo altijd aanhoudt? Is het omdat alles ongewoon is: weer stage lopen na dertig jaar? Ik ben ineens een working class girl: ik doe ongeschoolde handarbeid. Voel me er beslist niet te min voor. Wel merk ik dat het iets anders vereist dan ik gewend ben: opperste concentratie op iets dat je zelf niet bepaalt. De boer bepaalt het tempo van de carrousel. En dat heb je maar bij te houden, of je nu handig bent of niet.

Gisteren telefoneerde ik met een vriendin uit Amsterdam. Ze komen ons opzoeken. En gaan eerst naar de tentoonstelling van Werkman in het Groninger Museum. Dat leek me ineens zo futiel, zo nutteloos! En dat interview over de oorlog dat ik met een oudere dorpeling zou kunnen doen? Geen fut voor.

Ik denk terug aan de jaren tachtig. Toen ik studeerde en helemaal enthousiast was over de maatschappijkritische denkers Max Horkheimer en Theodor Adorno. Zij schreven dat de mens alles om zich heen onderdrukt: de natuur en zichzelf. En ze halen het Homerus-epos aan om te laten zien hoe diep dat steekt in de westerse geschiedenis. De mens moet werken. Odysseus vaart langs de sirenen en laat zich vastbinden aan de mast. Zo voorkomt hij dat hij valt voor de verlokkingen van de Sirenen en zich in zee werpt. Vastgebonden aan de mast is de enige manier om van het gezang (kunst) te genieten. De arbeiders kunnen dat niet: hij heeft hun oren volgestopt met was opdat ze blijven roeien. Zo voel ik mij een beetje,als een roeier die de sirenen niet kan horen.

Het zal wel de ongewoonheid zijn. Net als toen ik vijftien was en mijn eerste baantje had, in de keuken van een bejaardentehuis – zo heette dat toen nog. Mijn moeder vertelt graag hoe ik met zwarte kringen onder mijn ogen thuiskwam. Later werd ik meesteres-afwasser, in mijn eigen beleving. En boerin Caroline vertelde me gisteren dat ze tot half twaalf een boek gelezen had.

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s