Witte kool planten

Ik weet het zeker: nooit eet ik zomaar meer witte kool. Ik denk dat ik zo’n witte kool even door mijn hand zal laten gaan en terugdenk aan een tentje achter een pootmachine. Vandaag zat ik met vier andere werkers in zo’n tentje om 124.000 koolplantjes te planten op 2,5 hectare. Het perceel was lang. Bij elke slag laadden we trays met Limburgse koolplantjes op. Vervolgens zaten we dicht opeen in dat tentje, op krukjes met onze knieën tegen elkaar: een andere stagiaire en ik, de boerin, een jonge hulp en een Poolse uitzendkracht. Vóór onze neuzen die trays. De boer trok ons over de akker – wij reden achteruit. Achter ons aan liep de derde stagiaire die de trays opschoof, zodat wij een konden pakken als er een leeg was – al is mij dat nauwelijks gelukt, omdat ik mijn carroussel voor me dan niet meer kon vullen. Die carroussel zit voor je knieën: ronddraaiende gaten die je vliegensvlug moet vullen met koolplantjes. Hij draait tegen de klok in. Precies op 12.00 uur gaat zo’n plantje de grond in. Als je niet snel genoeg bent met vullen, dan mis je een plantje in de grond. Bij mij gebeurde dat als ik aan het kletsen was. Vooral als er cijfers in het gesprek aan de orde kwamen was het mis. ‘Misser!’, roep je dan. En soms: ‘Dubbel!’ De jongen achter de tent graaft het dubbele plantje dan uit en vult een gemist plekje in de aarde met zo’n koolplantje.

Het ging allemaal wel. Maar gaandeweg de middag ging mijn rug zeer doen. Ik was blij toen we onze laatste rij hadden gemaakt. Verhit en verkrampt kwam ik thuis. ‘Man, wat heb ik gewerkt’, verzuchtte ik tegen Piet. ‘Dat doe ik nou elke dag!’, was zijn repliek.

Morgen gaan we door en misschien woensdag ook nog. Alleen beginnen we morgen om acht uur, dus dat wordt een veel langere dag dan vandaag. En ik weet nu dat de kolen wel tot september moeten groeien. En dan is het weer handwerk om ze er af te halen. Snijden, netjes in kratten leggen. Nee, witte kool is niet zomaar iets – er zit heel veel werk in.

One Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s